Fogyókúra és diétázás VS életmódváltás

Fogyókúra vagy életmódváltás? Közel sem azonos a kettő!

Amikor fogyásról beszélünk, gyakran a diétázásra gondolunk. Mert a diétázás a kulcsa a fölös kilóktól való megszabadulásnak, igaz? Nem. Valójában amikor a diétázásra gondolunk, mi jut eszünkbe? Lemondások. Tiltott ételek. Elégedetleneség. De mi van akkor, ha a diétázás, mint ige helyett elkezdünk beszélni magáról a diétáról – a főnévről. Ahelyett, hogy arra fókuszálnánk, hogy miket nem szabad enni, arra kellene gondolni, hogy milyen ételek fogyasztása támogatja a legmegfelelőbben az egészségünket: mivel egy kiegyensúlyozott diéta nem elvesz, hanem hozzáad az életminőségünkhöz. Itt jön a képbe az életmódváltás.

Életmódváltás és diéta

Az életmódváltás és a diéta egyáltalán nem ugyanaz, még akkor sem, ha mind a kettőnek a fogyás a célja, legalábbis legtöbbször. A különbségeket megismerve láthatóvá válik, hogy miért az életmódváltás a tartós fogyás előfeltétele.

Összegyűjtöttük a legfontosabb eltéréseket a módszerek között.

  • A diéta pár hétig, néhány hónapig tart legfeljebb, általában ennél tovább nem is lehetne bírni, vagy az egyoldalú táplálkozás hiánybetegségek kialakulásához vezetne. Az életmódváltás ezzel szemben már a fogyás ideje alatt olyan egészséges szokások kialakításában segít, melyeknek köszönhetően később meg is tudod tartani a súlyodat.
  • A villámdiétázók általában figyelmen kívül hagyják a tápanyagbevitelt, vitaminokat, ásványi anyagokat. Egy életmódként bevezethető étrend hosszútávon is szem előtt tartja, hogy mire van szüksége az egészségednek. Miután egy diéta véget ér, és lementek a kilók, vissza lehet térni a korábbi táplálkozáshoz, ezért jön is a visszahízás. Ha tényleg sikeres életmódváltásról van szó, akkor a súlyvesztés után szinten tartás következik, melynek egészséges szokásai már megengedőbbek, de nem egyeznek meg az elhízást okozó korábbi rutinnal.
  • A szélsőségesen csökkentett, tápanyaghiányos étkezés a diéták során gyakorta éhezéssel jár. Egy tartható életmódban nincs ilyen, hiszen senki sem tud aszkétaként koplalni egy életen át. Éppen ezért itt fókuszban van a jóllakottság elérése és az étvágy kontrollálása.
  • A villámétrendek durva kalóriacsökkentésével gyors fogyás érhető el, ám ez hosszútávon nem tartható, és nagy arányban izomvesztéssel jár. Egy életmódváltásnál is az első egy-két hétben több megy le, de később akár nagyon hosszú távon is tartható ütemű marad a zsírleadás, illetve minimális az izomtömeg csökkenése.

Ebből látszik, hogy az életmódváltás az elért eredmények, a tarthatóság és a kényelem szempontjából is előnyösebb. Ennek ellenére sokan a diétázást választják, hiszen ez nem igényel egy életen át tartó elköteleződést, kitartást, ráadásul általában gyorsabb eredményt ígér.

Ha a fogyás nemcsak a külsőről, a kilókról szól számodra, hanem szeretnél az egészséged érdekében is tenni, akkor a diéták nem jelentenek megoldást. Az állandó fogyásnak és visszahízásnak nagyon súlyos egészségügyi következményei lehetnek, melyek többsége jól megelőzhető lenne életmódváltással. Ez a kifejezés tehát nem azért lett divatos, mert a diétákat egyre többen hiteltelennek tartják, hanem azért, mert a divatos étrendekkel szemben ez megoldást kínál a visszahízásra és más problémákra.

A tartós fogyásért

Ha eddig minden alkalommal visszahíztad a leadott kilókat, akkor ezúttal csináld másként! Mutatunk néhány egyszerű szabályt, melyek segítenek, hogy jojózás helyett végleges eredményt érj el!

1.Határozzuk meg, mekkora többlet súlytól szeretnénk megszabadulni.

Az egyéni tápanyag szükségletet a nem, a kor és a fizikai aktivitás, terhelés függvényében kell megállapítani. Ehhez nyújt segítséget egy jól összeállított kalóriatáblázat.

Kattintson ide és számolja ki, mennyi az Ön napi kalória-szükséglete!

2.Figyeljünk az étkezési ritmusunkra.

  • Együnk naponta többször, lehetőleg 3-5 alkalommal, mindig figyeljünk arra, hogy kisebb mennyiséget.
  • Együnk minden nap zöldséget és gyümölcsöt! Naponta 40-60 dkg elfogyasztása ajánlott, hiszen ezek magas rosttartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak a napi vitaminszükségletünk fedezéséhez, valamint segítik az emésztést, tisztítják a bélrendszert és nem utolsó sorban csökkentik az éhségérzetet.
  • Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, hiszen ez szervezetünk egészséges működésének egyik alappillére. Igyunk minden nap 1,5 – 2 l tiszta vizet.
  • Találjuk meg a számunkra ideális mozgásformát és végezzük rendszeresen!
  • Keresgéljen receptajánlóink között

3.Segítőtárs a fogyásban: ORBERA® Gyomorballon Terápia

Változtasson életmódján és fogyjon könnyedén műtéti beavatkozás nélkül a gyomorballon segítségével, mely a szervezet számára minimális megterhelést jelent, nem okoz maradandó változást a gyomorban és a kívánt eredmény elérése után egyszerűen eltávolítható.

Az ORBERA® gyomorballon nem más, mint egy elasztikus, gömb alakú „tartály”, amelyet a gyomorba helyeznek el, kitöltve így a gyomor jelentős részét, ezáltal jóllakottság érzetet biztosít.

 

A gyomorballon rákényszeríti viselőjét, hogy változtasson étkezési szokásain, egy orvos és egy dietetikus által összeállított és folyamatosan felügyelt egészséges étrend betartása szükséges, így jelentős súlycsökkenés érhető el 6 hónap alatt. A fogyás különböző nagyságú lehet, a nagyobb mértékben elhízott páciensek esetében 25-35 kg súlycsökkenéssel számolunk.

 

Milyen eredményeket lehet elérni a gyomorballon terápia segítségével?

Az első és legtermészetesebb cél a súlycsökkenés.

A nagymértékű fogyás mellett azonban fontos megemlíteni az egyéb fizikai és pszichikai eredményeket is. A ORBERA® Gyomorballon Terápia segítségével ugyanis megszűnhet a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség is.

A hosszú távú életmódváltás pedig a lelki egyensúlyára is hatással van, másképp néz a tükörbe, másként áll hozzá önmagához, megnő az önbizalma, átalakul az énképe. Ezek olyan változások, amelyek segítségével a mindennapi élet is átalakul. Ön könnyebben mozog családjával, kevésbé fárad ki egy lépcsőzéstől, egészségesebben és tovább körükben lehet.

A gyomorballon terápia nagy előnye, hogy az alatt a 6 hónap alatt, amíg a ballon a gyomrában található, addig a szervezete átáll egy egészségesebb, élettelibb életmódra, ezáltal is növelve a hatékonyságot.

 

Kattintson ide és tudjon meg többet arról, hogyan működik az ORBERA® Gyomorballon!