Így építsük be a testmozgást a napi rutinba

Bár azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár, ez mégsem biztosít mindig elegendő motivációt arra, hogy azt az életünk szerves részévé tegyük. Pedig tudjuk azt is, hogy a rendszeres aktivitás az egészséges életmód szerves része, mégis sokszor túlságosan nehéznek tűnik időt és helyet találni erre mindennapi elfoglaltságaink között.

egy átlagos felnőttnek hetente legalább 150 percig kellene közepes intenzitású testmozgást végeznie ahhoz, hogy megőrizze testi-lelki egészségét

The Center for Disease Control and Prevention

Jó hír, hogy ehhez viszont sokféle lehetőség kínálkozik a rövid sétáktól kezdve a megerőltető edzésekig. Nem kell drága felszereléseket vagy edzőtermi bérleteket vásárolnunk ahhoz, hogy a testmozgást az életünk szerves részévé tegyük.

Az első lépés egyszerű: csak egy kis mennyiségű mozgást adjunk hozzá a mindennapi rutinhoz.

Aki elkezd rendszeresen mozogni, szinte azonnal megérzi az ebből fakadó előnyöket, ami segíti fenntartani a szokás kialakítását. Kezdjünk például hosszabb sétákkal, ami a futáshoz hasonló egészségügyi előnyökkel jár és a sérülés kockázatát is minimalizálja. A séta ráadásul ingyen van és csak egy kényelmes cipő kell hozzá: napi 1×22 vagy 2×11 perc egy hétre levetítve máris kiadja az iránymutatások szerint szükséges 150 percet.

A második cél legyen ezzel párhuzamosan az üléssel töltött idő csökkentése, ami megerősíti az edzések egészségügyi előnyeit.

A rendszeres testmozgásnak ráadásul erős pozitív hatása lehet a depresszió, szorongás, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, és egyéb tünetek esetén is. Bizonyítottan csökkenti a stresszt, fejleszti a memóriát, segít a jobb alvásban, és mindemellett hangulatfokozó is.

A kutatások egyértelműen igazolták, hogy a testmozgás a testünk minden egyes porcikájára előnyös hatással bír:

– Kipihentebben ébredünk
– Energiával tölt fel
– Javítja a hangulatunkat
– Világosabban tudunk gondolkodni
– Jobb lesz a memóriánk
– Erősíti a csontokat
– A testünk jobban reagál az inzulinra, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát
– Jelentősen csökken a rákos megbetegedések kockázata
– A mozgás javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét
– Segít a súlykontrollban

Röviden megfogalmazva: ha hosszú és egészséges életet szeretnénk élni, akkor a fizikai aktivitást nem szabad elhanyagolni.