
A zöldségcsipszek remek alternatívát jelentenek az egészségtelen bolti burgonyacsipszekkel szemben. Az alapanyagot, a gyökérzöldségeket fillérekért beszerezhetjük a piacon, jobb esetben pedig ingyen a saját kertünkből.
A zöldségcsipszek előnyei
- Otthon, sütőben elkészíthetjük
- A fűszerezésükkel szabadjára engedhetjük a fantáziánkat (nagy szemű só és frissen őrölt bors mindig legyen kéznél)
- Akár nassolnivalóként csipsz helyett, akár köretként vagy csak díszítésként használjuk, megéri kísérletezni velük
A következő zöldségfélékkel érdemes kipróbálni: fehérrépa, pasztinák, zeller, cékla, sárgarépa, édesburgonya, tápióka.
Házi zöldségcsipsz elkészítése
Bármelyik gyökérzöldséggel dolgozunk is, a lényeg, hogy jó vékonyra szeleteljük, ehhez érdemes szeletelőt vagy nagyon éles kést használni. Kevés zsiradékkal meglocsolva közepes vagy alacsony hőfokon sütőben készítjük, szárítva-sütve.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Hámozzuk meg a zöldséget, mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk vékony szeletekre.
- Locsoljuk meg a olívaolajjal, szórjuk meg a sóval és rázzuk össze vagy kézzel alaposan forgassuk át.
- Terítsünk sütőpapírt a tepsibe, tegyük rá a zöldségszeleteket, és süssük 10-15 percig vagy amíg kissé kiszáradnak és ropogós lesz a szélük.
Attól függően, hogy mennyire vizes az alap zöldség, változhat a sütési idő, de nagyjából 15-20 perc alatt kész is az egyszerűbb változat.
A gyökérzöldségek édes ízét remekül ellensúlyozza a chili, a rozmaring, de akár fahéjjal vagy indiai fűszerkeverékkel is kísérletezhetünk.