Hogyan változtathatja meg napi 30 perc mozgás az életedet

Talán a legnagyobb egészséggel kapcsolatos tévhit az, hogy ha valaki edz, akkor minden nap órákat kell tölteni a konditeremben. Amikor edzésre kerül a sor, a rendszeresség elengedhetetlen, de ezt a mindennapokba elég nehéz beépíteni. Valójában a CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Betegség Kontroll és Megelőzés Központ) által javasolt egészséges iránymutatás nem olyan gyötrelmes, mint gondolnád.

150 perc mérsékelt kardió edzést tanácsolnak hetente (ami 30 percet jelent alkalmanként), valamint két napon erőnléti edzést.

Mi több, ez a testmozgás nem kell, hogy szigorú konditermi edzés legyen. Lehet egy gyorsabb tempójú séta reggel munkába vagy hazafelé, vagy különböző sporttevékenységek; lényegében bármi, ami növeli a pulzust és felgyorsítja a légzést.

A kalóriaégető mozgásról:

Talán a legnyilvánvalóbb előnye a fizikai erőfeszítésnek a kalóriaégetés és végső soron a testsúly csökkentése. Még egyszer, nem kell a tüdődet is kiköpni órákon keresztül a futópadon, hogy elérd a kellő hatást. Számos sporttevékenység el tud égetni 400 kalóriát csupán fél óra alatt, ami további bizonyíték arra, hogy milyen hatásos lehet egy rövid edzés.

Számos előnye van a rendszeres testmozgásnak, nem csupán a kalóriaégetés és a fogyás. Összeszedtünk egy hosszú listát, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hogyan segít jobbá tenni az életedet.

Növeli az állóképességet

Kezdjük először az alapokkal. Ahogy segít abban, hogy megtartsd az egészséges súlyodat, a rendszeres mozgás szintén segít, hogy fenntartsd az állóképességedet és mozgékony maradj. Ez azt jelenti, hogy az ízületeid nem fognak idővel merevvé válni, és jobb lesz az erőnléted: minél mozgékonyabb vagy idősebb korodban, annál kevésbé leszel fogékony a keringési problémákra és a csontritkulásra. Egy öregedést kutató tanulmány szerint a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a bénulásos betegségek kockázatát.

Kisebb az esély a krónikus betegségekre

Jelentős azoknak az embereknek a száma, akik az elhízás vagy túlsúly veszélyeinek vannak kitéve. Azoknál, akik nem mozognak eleget vagy magas a testzsír százalékuk, a belső szervek megnövekedett nyomásától sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki például magas vérnyomás, szívbetegség, agyvérzés vagy májprobléma.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség és az Amerikai Sportorvosi Testület közös tanulmánya szerint egy program, ami fizikai aktivitásból és „egyszerű súlyvesztésből” állt, nagymértékben csökkentette a cukorbetegség kialakulását, pontosan 58%-kal.

Növeli a fájdalomtűrő képességet

Felmérések szerint a testmozgás másik fizikai előnye a magasabb fájdalomtűrő képesség. Sok mozgás párosul fizikai megterheléssel és megnövekedett fájdalommal az ízületekben és az izmokban a rövid idejű nyomásnak köszönhetően. Azonban számos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres sport valójában segít a testnek egy magasabb fájdalomküszöb kifejlesztésében, és a csontok erősítésével szintén csökkenti a húzódások és sérülések előfordulását.

Csökkenti a stresszt

A mozgás hatással van a stresszhormonokra (adrenalin és kortizol) is, és arra, hogyan reagál rájuk a test. Rövidtávon tulajdonképpen a sport növeli a kortizol- és az adrenalin szintet, mivel a mozgás keményebb munkára bírja a szervezetet és felszabadítja ezeket a hormonokat. Viszont minél többet mozogsz, az endokrin szinted annál jobban képes lesz megbirkózni ezekkel a hormonokkal, és kompenzálni őket, ami azt jelenti, hogy a szervezet hosszú távon jobban tudja kezelni és kontrollálni a stresszhormonokat.

A fizikai mozgás másik előnye, hogy endorfin kiválasztást vált ki. Ez egy természetes fájdalomcsillapító hormon, emellett növeli a jókedvet, ami segít csökkenteni az idegességet és a fájdalmat.

Növeli a teljesítőképességet

A rendszeres testmozgás gyakorlása többféle módon növeli a produktivitást. Ismét számít annak a módja, hogy mely aktivitások szabályozzák a hormonok felszabadítását. A testmozgás elősegíti a stressz hormonok szabályozását, így segít, hogy éberek maradjunk és jobban kezeljük a munkahelyi nyomást is.

Továbbá, a rendszeres sportolás hatására a szervezet sokkal hatékonyabban tudja feldolgozni a cukrot. Azaz a test kevésbé fog az elraktározott energiából felhasználni napi mozgás alatt, így jobban tudunk a feladatokra koncentrálni.

Forrás: Natural News