Gyomorballon a segítő társ a fogyásban

Avagy a műtét nélküli fogyás receptje

ORBERA In Stomach

A ballonterápia alapötletét az állatvilágból merítették. Megfigyelték, hogy bizonyos állatok (mint pl. kutya, macska) gyomrában a lenyelt szőrből, növényi rostokból kialakult egy megkövesedett massza (úgynevezett trichobezoár), amely aztán táplálkozási képtelenséghez, majd lesoványodáshoz vezetett. Ezt a jelenséget később bizonyos pszichiátriai betegségekben (pl. kényszeres hajvég rágás, hajevés) szenvedő embereknél is felismerték.

A ballonterápia tulajdonképpen átmenetet képez a hagyományos – diétás, illetve a különböző gyógyszeres étvágycsökkentő – módszerek és a gyomorszűkítő, sebészeti megoldások között. A módszer alapja, hogy endoszkóp segítségével egy idegen testet juttatnak a gyomorba, amely így megakadályozza a táplálékfelvételt.

Út a jelenbe

A gyomorballont először 1982-ben alkalmazták külföldön: 5 elhízott nőbetegnél értek el testsúlycsökkenést a ballon segítségével. Ekkor még levegővel töltött ballont alkalmaztak, azóta azonban több módosítást is eszközöltek az eljáráson.
1984-től konzervdoboz alakú ballon használata terjedt el. A ballon éles részei és a formája miatt több esetben is komplikációk adódtak. Ez egy időre lelassította a fejlődési folyamatot.

gyomorballon_21987-ben egy orvos kongresszuson fogalmazták meg a gyomorballonnal szemben támasztott – máig érvényes – elvárásokat:

  • biztonságos, sima felszínű és röntgen árnyékot adó legyen 
  • a súlycsökkentésben hatékony legyen
  • folyadékkal töltsék fel levegő helyett
  • a mérete változtatható legyen

Ezeknek az elvárásoknak az FDA minősített Gyomorballon –  köszönhetően a folyamatos fejlesztési eljárásoknak – messzemenőkig megfelel, használata rendkívül megbízható és biztonságos.

Nekem is segíthet a Gyomorballon? Igen!

Igen, ha Ön már több mint öt éve komoly túlsúllyal küzd
Igen, ha a testtömeg-indexe 30 és 40 közötti értéket mutat
Igen, ha az Ön életkora 18 – 60 év között van
Igen, ha a túlsúlya mellett egy vagy több társbetegséggel küzd: pl. cukorbetegség, ízületi problémák, magas vérnyomás, szívpanaszok, légzéskimaradás alvás közben
Igen, ha már többször megpróbált lefogyni (akár orvosi segítséggel is), és kezdetben sikerrel járt, de később újra meghízott
Igen, ha Ön komoly túlsúllyal, de elutasítja a műtéti beavatkozást, vagy az Ön esetében az nem lehetséges
Igen, ha nem szenved olyan betegségben, amely túlsúlyának oka lehet (pl. a pajzsmirigy csökkent működése, mellékvesekéreg túlműködése)

Gyomorballon a gyakorlatban

A ballon lehelyezése rövid altatásban, endoszkópos eljárással történik, csakúgy, mint annak eltávolítása. Színezett fiziológiás sóoldattal töltik fel a ballont, majd a töltőkanül eltávolítását követően a ballon szabadon mozog a gyomorban.

segito_osszefogasAz étkezési szokások megváltoztatásával és egy orvos által felügyelt diéta betartásával, a Gyomorballon alkalmazása során 6 hónap alatt átlagosan 15 – 25 kg súlycsökkenés érhető el. Ez azt jelenti, hogy természetesen nagyobb kiinduló testsúlynál akár 40-45 kg-ot is lehet fogyni, de volt olyan aki 10 kg leadását is a ballonnak köszönhette, hiszen kiinduló súlya alacsonyabb volt.

A súlycsökkenés mértéke a személyes adottságok és az orvosi előírások betartásának függvényében változhat!

Fél év után ajánlott a ballont eltávolítani, amit egy speciális eszközzel, leeresztett állapotban tesznek meg. Az eltávolítás után szükség esetén újra behelyezhető.

A ballon mellett bármilyen étel és ital fogyasztható, azonban a fogyáshoz mindenképp szükség van életmódváltásra, és a táplálkozási szokások megváltoztatására. A ballon nem csodaszer, hanem egy „segítő társ” a változás elősegítésére.

Bizonyíték ígéretek helyett!

A gyomorballon behelyezése szájon át történik, nem igényel műtéti beavatkozást, így minimális megterhelést jelent a szervezet számára.

  • A gyomorballon rákényszeríti viselőjét, hogy változtasson étkezési szokásain, egy orvos és egy dietetikus által összeállított és folyamatosan felügyelt egészséges étrend betartása szükséges, így jelentős súlycsökkenés érhető el, 6 hónap alatt 15 – 25 kg súlyfeleslegtől szabadulhat meg (a súlycsökkenés mértéke a személyes adottságok és az orvosi előírások betartásának függvényében változhat)
  • A súlyfelesleggel együtt járó betegségek már 25%-os súlycsökkenés után részben vagy egészben megszűnnek.
  • Nem okoz semmilyen maradandó változást a gyomorban, a kívánt eredmény elérése után egyszerűen eltávolítható, szükség esetén pedig újra behelyezhető.

A legfontosabb, hogy a tartós eredmény eléréséhez az Ön közreműködésére, kitartására és akaraterejére szükség van, hiszen minden Önnel együtt, Önért és az egészségéért történik.