A kevesebb néha több, avagy miért nem több mint 6 hónap?

Ezt a mondást az élet több területén alkalmazzuk, és valóban vannak szituációk, amikor a kevesebb néha több, jobb vagy éppen hatékonyabb.

Pácienseink többször kérdezik, hogy miért épp 6 hónapig van benn a gyomorballon terápia esetén a ballon a szervezetben? Lehetne-e többet fogyni esetleg, ha 10-12 hónap után távolítanák el? Növelhető-e a hatékonyság ha „még egy kicsit bennmarad”? Ezekre a kérdésekre könnyű válaszolni, nézzük sorban:

Miért pont 6 hónapig tart a gyomorballon terápia? Van-e értelme tovább „benn hagyni”?

tulsulyos_no_arnyekaElső és legfontosabb érvünk, hogy nagyjából ez az az időszak, amely alatt az emberi agy felismeri az „idegen testet”, és már nem alakul ki teltség érzet. Az általános tapasztalatok szerint a gyomorballon behelyezését követő 4-5 hónap elteltével már inkább az életmódváltásnak köszönhető a tartós fogyás, nem pedig a ballonnak. Így nincs értelme 6 hónapon túl is a ballonnal a szervezetünkben élni, hiszen a súlyveszteség mértékén nem változtat.

Ha valaki mégis nagyobb súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni, akkor két lehetősége van:

  1. A ballon kivétele után 3 hónap „pihenő” jön a szervezetnek, mely után újra lehet kezdeni a 6 hónapos gyomorballon terápiát, hiszen az agy újra „becsapható”. Tehát 2 ballon 6-6 hónapra (3 hónap szünettel) hatékonyabb, mint 1 ballon akár több mint 6 hónapra
  2. Nagyobb túlsúly esetén a szakértők a gyomorgyűrű használatát javasolják. Az általunk forgalmazott gyomorgyűrű polyuretán bevonatának köszönhetően nem csúszik le, így évekig szervezetünkben maradhat.

 

Az agyunk érdekes műszer, így néha azért tartunk a kivételtől, mert „hátha még 2 kg-tól megszabadulhatok, ha pár héttel tovább benn marad”. Ez azonban csak pszichénk játéka, az eredmények mást mutatnak. Egy dologtól nem kell tartani, ez pedig a kivétel folyamata. A gyomorballon terápia esetén ugyanis biztonságos és speciális a kivétel során használt szett, így nem sérti végig a nyelőcsövet, nem okoz semmilyen problémát.