A cukorbetegség és a fogyás kapcsolata

A kalória bevitel csökkentése minden fogyókúra alapja:

 Fogyás abban az esetben történik, ha kalória bevitelünk kevesebb, mint amennyit szervezetünk a napi tevékenység során felhasznál.

Ilyenkor testünk a sejtek működése számára szükséges energiamennyiséget automatikusan kipótolja az erre a célra fenntartott raktárból, a zsírszövetből.

A dolog természetéből adódóan minél kevesebb kalóriát viszünk be, annál gyorsabb a fogyás, de az extrém fogyókúrának súlyos egészségügyi következményei lehetnek…

Viszont roppant NAGY különbség van egyén és egyén között a tényleges energiaigény tekintetében, mely függ a mozgás általi energia leadástól (minél több valakin a súlyfelesleg, annál kevésbé képes mozogni, sportolni), a túlsúlyosság, elhízás fennállásának tartamától (minél hosszabb ideje áll fenn a súlyfelesleg, annál nehezebb tőle megszabadulni), valamint az életkortól (idősebbek energiaigénye sokkal alacsonyabb, mint a fiatalabbaké). Tehát nagyon nehéz megmondani, hogy kinek hány kalóriát kell naponta fogyasztani, ha csökkenteni kívánja testsúlyát.

A különböző szakmai szervezetek ajánlásai alapján az a megfelelő fogyókúra, amellyel egyszerre kevés (heti 0,5 – 1 kg), de folyamatos súlycsökkenés érhető el. Általában azt mondhatjuk, hogy nők esetében fél-egy éven keresztül folytatott fogyókúra során ideálisnak tekinthető a napi 1200 kcal-nál nem magasabb energiatartalmú étkezés, férfiaknál pedig a maximum 1500 kcal-ás étrend.

A legszerényebb fogyás is csökkentheti a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

Sokan azt is tudják, hogy ha a frissen felfedezett cukorbeteg súlyfeleslegének jelentős részétől megszabadul, betegsége visszafejlődhet, ha pedig később csökkenti testsúlyát 10-15 százalékkal, akkor évekkel tovább maradhat tablettás kezelésen, és eltolható az inzulinkezelés bevezetése. Tehát mindig és mindenkor jó oka lehet egy elhízott cukorbetegnek, hogy testsúlyát igyekezzen csökkenteni.

NAGY kérdés, hogy ezt miképpen érheti el.

A leghatékonyabb segítség a 6 hónapig tartó gyomorballon terápia. A gyomorballon egy olyan eszköz, amit arra terveztek, hogy extra segítséget nyújtson az egészségesebb életmód váltásában. A gyomorballon terápia bizonyítottan hatékony társ a fogyásban.

Amit el lehet érni vele: Fogyás műtét nélkül, mínusz 10 – 25 kg, 6 hónap alatt

Működése:  A gyomorballon, egy puha, sós oldattal töltött szilikon ballon, amit a gyomorba helyeznek legfeljebb 6 hónapra.

A ballont úgy tervezték, hogy részben kitöltse a gyomrát, így nyújtva teltség érzetet. Orvosi értelemben úgy nevezett „jóllakottság”. Nem csak kevésbé érez éhséget, de sokkal gyorsabban érzi telinek magát kisebb étkezések után. Mivel jóllakottan fogja érezni magát, könnyebben változtat a diétáján és életmódján, hogy segítsen megtartani a leadott súlyt, miután a ballont eltávolítják. Az ORBERA Rendszer nem jár műtéttel, és nem is szükséges hosszú távú gyógyszeres kezelés. Altatásban, 20-30 perces endoszkópos eljárással helyezik be és távolítják el.

A másik fontos dolog, hogy a terápia alatt a sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatással van a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.

Egy súlycsökkentési programban részt vevő, kettes típusú cukorbetegek mintegy 90 százalékánál elérték a betegség remisszióját 10-15 kilogramm vagy annál nagyobb mértékű fogyással

(A remisszió alatt a szakemberek azt értik, hogy a vércukorszint alacsonyabb 6,5 százaléknál (48 mmol/mol) 12 hónapon át, és legalább két hónap az az idő, amikor már nincs szükség a kettes típusú cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszerre)

 

A 4-6 hónapon át alacsony kalóriatartalmú étrenden élők 45,6 százalékánál sikerült elérni azt is, hogy elhagyhatták a diabétesz kezelésére használt gyógyszereiket.A szakemberek kimutatták, hogy a kettes típusú cukorbetegség remissziója szorosan összefügg a súlycsökkenéssel.

A 10-15 kilogrammot fogyók 57 százalékánál és az 5-10 kilogrammot fogyók 34 százalékánál tapasztaltak remissziót.