A gyógyszeres fogyókúra az életébe is kerülhet!

fogyokuras_gyogyszerekMagyarországon nagyjából tízezren szedték orvosi kontroll mellett azokat a testsúlycsökkentő gyógyszereket, amelyek forgalmazását február 1-jével betiltotta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI)

 

Amikor az első gomb lepattan a nadrágról, ha az egyáltalán feljön, még könnyen okolja az ember a mosógépet, hogy biztos csak a “mosásban összement”. Aztán jön a tükör, ami persze sohasem hazudik, mindenhonnan kibukkanó úszógumik, a fulladozva megtett lépcsőfokok.

gyomorballom_abraA mozgás, a sport mind több kudarcélményt okoz, a pluszkilók ólomsúlyként nehezítenek minden megtett lépést, gyakorlatot. A kör ördögi.

A fejlett országokban a lakosság általában 30–35%-a elhízott, 10% súlyosan. Amilyen gyakori a betegség, legalább olyan nehéz az ellene folytatott küzdelem, amit általában fogyókúrának szoktunk becézni. Ez alapesetben egyszerű éhezésből, elegánsabban „0” kalóriás étrendből áll, amit hosszabb, inkább rövidebb ideig sikerül tartani. Az eszementnél eszementebb fogyókúrák, önsanyargatással, hogy közben számoljuk a perceket egy-egy üdvözítő falatért, vagy a pillanatok alatti eredményt ígérő csodaszerekkel, aztán csaknem mindegyik ugyanoda fut: amint vége a hetes, kéthetes, hónapokig tartó szigornak, csakúgy tódulnak vissza a kilók, a klasszikus jojo effektus. A szervezet ugyanis nem felejt. A felmérések szerint vannak, akik milliókat is költenek az áhított eredményért, a siker mégsem jön.
A nemcsak drága, de egészségtelen fogyás ráadásul gyakran vezet hosszabb távon akár jelentős elhízáshoz is. És a sokkoló következmények. A sok ismert adatból csak egy, talán kevésbé tudott tény: nemcsak a magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívproblémák, de a daganatos betegségek előfordulása is gyakoribb a túlsúly mértékével összefüggésben. Ráadásul, a túlsúly komoly esztétikai kategória is: az általa okozott diszkomfort nincs egyenes arányban annak mértékével. Az egészséges fogyás heti 1–1,5 kilogrammos súlycsökkenést jelent, így érhető el, hogy az eredmény tartós legyen.
A testsúlycsökkentés lehetőségeit meghatározza a többlet mértéke.
Ezt a testtömeg index (BMI = body mass index) segítségével tudjuk pontosan meghatározni. 30 kg/m2 feletti értéknél beszélünk elhízásról, míg 40 felett már ez kóros mértékű.

Jó lenne, ha megfelelően hatékony étvágycsökkentővel, anyagcsere fokozóval rendelkeznénk, de sajnos ilyen egyelőre nincs. Hiába gondoljuk, hogy bármit megadnánk, s meg is adunk érte, hiú remény. A néhány „fogyókúrás” tabletta, amelynek fő hatása az étvágycsökkentés volt, a központi idegrendszeren keresztül hatott, s a mellékhatások miatt ezeket a forgalomból visszavonták.Az elhízás bizonyos mérték után a “klasszikus” úton már gyakorlatilag kezelhetetlenné válik, ilyenkor kerülnek elő a különböző invazívnak nevezett sebészeti és endoszkópos lehetőségek. Előbbinél a tápcsatorna átalakításával akadályt képezhetünk a táplálék útjába, ilyen a gyomorgyűrű, így nincs mód a tápanyagok lebomlására és felszívódására, a kalória a széklettel kiürül. Azonban nem csak a hízást okozó plusz kalóriák, de az ásványi sók, vitaminok sem tudnak felszívódni, és ez komoly mellékhatásokat okoz. A túlsúllyal küzdők többsége viszont semmiképpen sem szeretnének sebészkés alá feküdni, vagy a túlsúly mértéke ezt azért nem is teszi indokolttá, de megoldást nagyon is szeretnének. Ilyen esetben jöhet szóba az endoszkópos módszerek, amelyek nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerűen elvégezhetőek, mindössze 20–30 perc és a beavatkozás után néhány órával a páciens haza is mehet.

A legelterjedtebb, viszont nem annyira ismert a gyomorba ültethető ballon. Ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy labdát, mely a gyomor űrterét kitölti, teltségérzést okoz, így nincs vagy jelentősen csökken a kínzó éhség. Az ötlet nem új keletű, a gondolkodást az a megfigyelés indította el, hogy bizonyos erősen lesoványodott, és ebbe végül elpusztult állatoknál a gyomor űrterét növényi rostokból összetapadt anyag tölti ki, táplálkozási képtelenséget és ennek következtében az állat halálát okozva. Hasonló jelenséget írtak le olyan elmebetegségben szenvedőknél, akiknél a haj rágcsálása, majd lenyelése okozott hasonló jelenséget. Ebből kiindulva a 80-as évek elején megalkották az első szájon át levezethető gyomorballont, ami elindított egy csaknem 30 éve alkalmazott, egyre fejlődő, tökélesedő módszert az elhízás endoszkópos kezelésben. Ma már több tízezres alkalmazásokról számolnak be szerte a világon.

GYOMORBALLON

És mi a pontos menetrend?

Először is kell a pontos belgyógyászati és pszichés állapotfelmérés, majd, ha a feltételek megvannak, a részletes és pontos tájékoztatás az elvárható eredményekről és a lehetséges szövődményekről. A nem együttműködő, csodaváró páciens nem sok sikerrel kecsegtet. Világosan értenünk kell, hogy a ballon ugyanúgy csak egy eszköz, mint az egyéb módszerek, még ha az egyik leghatékonyabb is a testsúlycsökkentésben. Ugyanúgy nem hatékony csak önmagában, a megfelelő diétás és életmód tanácsok betartása nélkül. Az étkezésnél tudnunk kell a bevihető kalóriák mértékét, a ballon nagyon hatékony segítség abban, hogy a korábbi helytelen táplálkozási szokásaink megváltozhassanak. A ballon egyben meg is tanítja a szervezetnek, mikor elég.

A módszer nagy előnye, hogy alig nagyobb megterhelés, mint egy gyomortükrözés, így akár súlyosabb kísérőbetegségekben – magas vérnyomás, cukorbetegség, de akár enyhébb szívelégtelenség esetén – is viszonylag biztonságosan alkalmazható. A 18 év alatti életkor kizáró tényező, és rendszerint 60 év az elfogadott felső korhatár. Illetve, ha a gyomor, vagy a nyelőcső nem egészséges a ballon kezelés nem jöhet szóba, persze ez nem végleges, néhány hónap után, elhárítva betegséget a ballon már biztonságosan behelyezhető.

A módszer nem csodákat ígér, hanem teljesen logikus mechanizmussal segít. A ballont viselők 90%-a fogy, és ezek kb. 70–75%-a a kívánt mértékben. Azoknak, akiknek nem sikerül, szinte mindig az együttműködésével van probléma: vagyis nem tartja be azokat a szabályokat, amelyek alapfeltételei a sikernek. Az eddig alkalmazott ballont 6 hónapig viselheti a páciens, tehát a legideálisabb abban az esetben, ha a kitűzött cél nem több mint 25–30 kg-os fogyás.