Zöldségcsipszek – Amikor csak egy kis nasi kéne…

A zöldségcsipszek remek alternatívát jelentenek az egészségtelen bolti burgonyacsipszekkel szemben. Az alapanyagot, a gyökérzöldségeket fillérekért beszerezhetjük a piacon, jobb esetben pedig ingyen a saját kertünkből.

A zöldségcsipszek előnyei

  • Otthon, sütőben elkészíthetjük
  • A fűszerezésükkel szabadjára engedhetjük a fantáziánkat (nagy szemű só és frissen őrölt bors mindig legyen kéznél)
  • Akár nassolnivalóként csipsz helyett, akár köretként vagy csak díszítésként használjuk, megéri kísérletezni velük

A következő zöldségfélékkel érdemes kipróbálni: fehérrépa, pasztinák, zeller, cékla, sárgarépa, édesburgonya, tápióka.

Házi zöldségcsipsz elkészítése

Bármelyik gyökérzöldséggel dolgozunk is, a lényeg, hogy jó vékonyra szeleteljük, ehhez érdemes szeletelőt vagy nagyon éles kést használni. Kevés zsiradékkal meglocsolva közepes vagy alacsony hőfokon sütőben készítjük, szárítva-sütve.

 

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Hámozzuk meg a zöldséget, mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk vékony szeletekre.
  3. Locsoljuk meg a olívaolajjal, szórjuk meg a sóval és rázzuk össze vagy kézzel alaposan forgassuk át.
  4. Terítsünk sütőpapírt a tepsibe, tegyük rá a zöldségszeleteket, és süssük 10-15 percig vagy amíg kissé kiszáradnak és ropogós lesz a szélük.

Attól függően, hogy mennyire vizes az alap zöldség, változhat a sütési idő, de nagyjából 15-20 perc alatt kész is az egyszerűbb változat.

SÜLT ZÖLDSÉGCSIPSZ EGYSZERŰEN

A gyökérzöldségek édes ízét remekül ellensúlyozza a chili, a rozmaring, de akár fahéjjal vagy indiai fűszerkeverékkel is kísérletezhetünk.