Kedvenc téli zöldségeink és gyümölcseink

Az új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy tiszta lapot nyissunk, éppen ezért nagyon sok ember tesz újévi fogadalmakat. Annak ellenére, hogy januárban még mindenki motivált, februárra már nagyon sokan elvesztik a lelkesedésüket és feladják terveiket. Különösen nehéz ez diéta szempontjából azért, mert étvágyunk soha nem lesz erősebb, mint a hideg téli hónapokban. Sokak számára ez könnyen egészségtelen döntések meghozatalához vagy akár túlevésekhez vezethet.

Az idei téli szezon legyen az az alkalom, hogy megismerkedjen néhány új ízzel és talán még friss új kedvenceket is felfedezzen. Vessen egy pillantást ezekre az egyedülálló szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

FEHÉRRÉPA ÉS PASZTERNÁK

A pasztinák íze valamivel édesebb, mint a fehérrépáé, utóbbiban éppen azt szeretjük, hogy kicsit földes, aromás – és éppen emiatt olyan jó a húslevesbe vagy a mártásba. De ettől eltekintve, a felhasználási lehetőségeik körülbelül ugyanazok: leveszöldségként, krémlevesnek, pürének, gratin-nek, tepsiben sütve csipszként, esteleg sós vízben párolva köretként a főtt krumpli mintájára.
A burgonyapürét készítene köretnek? Próbálja ki helyette a finom fehérrépa pürét. Ugyanaz az íz, kevesebb szénhidrát-tartalom. Készíthetünk sült fehérrépát is, melyet fogyaszthatjuk csak úgy magában vagy köretként szinte bármihez kínálhatjuk. Tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag zöldségnövény.

  • Ha olajon vagy vajon megfuttatod a vékony csíkokra vágott fehérrépát, egy a sült krumplihoz hasonló köretet kapsz, amelyet a gyerekek is szívesen megesznek majd. Adj hozzá egy kis sót és borsot is.
  • A grillezéshez negyedeld fel a fehérrépákat, és szúrj beléjük hurkapálcát vagy fogpiszkálót, majd kend meg őket olajjal, és szórd meg sóval-borssal. Süsd őket mindkét oldalukon két-két percig, amíg puhák nem lesznek. Készítsd hozzá olajos-petrezselymes-fokhagymás mártást, és öntsd a zöldségre.
  • Meg is sütheted a fehérrépát: vágd fel őket úgy, mintha citromot szeletelnél, forgasd meg őket sós-borsos olvasztott vajban, majd tedd egy tepsibe. Süsd 25-30 percig, amíg a teteje szép barna nem lesz, és melegen tálald.

KELBIMBÓ

A kelbimbó különleges hatást fejt ki a bélrendszerbe kerülve. A rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat, így a szervezetben lerakódott méreganyagok, salakanyagok gyorsan távoznak. Ennek hatására a derék, illetve a has környékén kevésbé alakulnak ki „zsírpárnák”, óvja a karcsúságot. Tápanyagtartalmát leginkább úgy őrzi meg, ha párolva fogyasztja, de a sült verzió igazán mennyei!

Sült kelbimbó elkészítése:

  1. A megtisztított és kettévágott kelbimbókat egy sütőzacskóba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  2. Összeforgatjuk, lezárjuk a zacskót, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kínáljuk köretként vagy fogyasszuk magában.

GRÁNÁTALMA

A gránátalma C-, valamint K-vitamin tartalmánál fogva erősíti az immunrendszer működését, hozzájárul az erős, egészséges csontok fenntartásához. Egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.

Gránátalma saláta recept

A gránátalma magjait valamint az apróra vágott petrezselymet összekeverjük, ráfacsarunk egy egész citromot (közben a tenyerünkkel felfogjuk a citrom magokat) és alaposan meglocsoljuk az egészet olívaolajjal. Ízlés szerint csurgathatunk rá mézet. Ha kibírjuk, akkor a hűtőbe tesszük, kicsit összeérik, még finomabb lesz. 
Igazi C-vitaminbomba!!!

A szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem csak a változatos étrend miatt kiemelt jelentőségű. Fontos, hogy minden évszakban azt együk, ami éppen terem, legfeljebb természetes módszerekkel tartósított táplálékkal bővítsük étlapunkat. Mi más is szolgálhatná az egészségünket jobban, mint az, ami éppen terem?! Receptvadász

A rengeteg fogadalom miatt túl sok újévi terv fullad kudarcba. Pedig ehelyett koncentrálhatnánk olyan apró lépések megtételére, amelyek végül segítenek elérni a nagyobb célt. Kis lépésnek mondható az, hogy ha egészségesebb életet akarunk élni, akkor felfedezzük az egészséges alapanyagokat, majd ezekből készítjük el kedvenceinket. Noha ez lassúnak tűnhet, ezek a kis változások megkönnyítik az új szokásokhoz való ragaszkodást, és növelik a hosszú távú siker valószínűségét.

Februárra sok ember elveszíti azt a motivációs szikrát, amelyet közvetlenül az újévi fogadalom után éreztek. Tartsa életben ezt az inspirációt, sikerülni fog, ha továbbra is a célokon dolgozik, még kudarcok ellenére is. Ha a módszer nem működik, gondolja át újra és dolgozzon ki egy új tervet.