Figyelmeztető jelzések a cukorbetegek számára, melyeket mindenkinek tudnia kellene

Ma már a diabétesz népbetegségnek tekinthető, hiszen Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros cukor-anyagcserével rendelkezik. Magyarországon jelenleg kb. 600000 cukorbeteget tartanak nyílván és számuk folyamatosan évente 5-10%-al növekszik. Fontos tudni, hogy a betegség jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő testmozgással, diétával és szükség szerint gyógyszerekkel a vércukornak az egészségeshez közeli szinten tartásával a diabétesz jól kezelhető.

A cukorbetegségnek két leggyakrabban előforduló típusát különböztetjük meg: az 1-es típusú cukorbetegséget és a 2-es típusú cukorbetegséget. A két típus előfordulási gyakorisága 1:9, vagyis a cukorbetegek kb. 90%-a 2-es típusú.

Mi valójában a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabetes mellitus) lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulin termelése károsodik, vagy a szervezetben nem megfelelően hasznosul a hasnyálmirigy által termelt inzulin. A glükóz az inzulinhiány, vagy a nem megfelelő inzulin hatás miatt nem jut be a sejtekbe, felhalmozódik a vérben és szintje minden egyes étkezéssel tovább emelkedik.

Évente több mint 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta tíz ember veszíti el az alsó végtagját hazánkban a betegség miatt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

Rohamosan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma is!

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben. Különösen nyugtalanító jelenség, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő.

Az 1-es típusú (régi nevén inzulinfüggő) diabetes

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban gyermekeknél és fiatal korban fordul elő (de a későbbi életkorban is felléphet).

Az ilyen típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei (béta-sejtek) elpusztulnak, így megszűnik az inzulintermelés. Az 1-es típusú cukorbetegségre való hajlam bizonyos fokig örökölhető (genetikai előfeltétel). Egyes környezeti tényezők (vírusok) elindíthatják a béta-sejtek pusztulását, mely inzulinhiányhoz, így végül cukorbetegséghez vezet. Mivel nincs inzulin, a sejtek fehérjéből glükózt kezdenek előállítani, annak ellenére, hogy magas a vércukorszint. Ugyanakkor a sejtek a cukor helyett zsírt kezdenek használni. A fokozott zsírégetés „melléktermékeként” ketontestek termelődnek, melyek megváltoztatják a vizelet szagát; acidózist és kómát okozhatnak. A túl sok glükóz bekerülhet a vizeletbe is és megnöveli a vizelet mennyiségét, kiszáradást okoz, mely szintén kómához vezethet.

A tünetek között előfordulhat:

– kifejezett szomjúságérzet,
– nagy mennyiségű, gyakori vizeletürítés,
– fogyás,
– álmosság,
– visszatérő bőr- és szájfertőzés,
– a látás romlása.

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban lép fel, de manapság egyre gyakrabban fiataloknál, sőt gyermekeknél is előfordul. Ebben a típusú cukorbetegségben, bár a béta-sejtek nem pusztulnak el, mégsem termelnek megfelelő mennyiségű inzulint, pl. étkezéskor, amikor a legtöbb inzulinra lenne szükség.

A 2-es típusú cukorbetegségben az inzulin hatása is gyengülhet (inzulin rezisztencia). Ennek következtében, bár van inzulin, mégsem képes megfelelő mennyiségű glükózt a sejtekbe juttatni.

Tudjuk, hogy bizonyos körülmények a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását elősegítik, vagy a fokozott kockázatot előre jelezhetik (kockázati tényezőként ismeretesek):

– túlsúly
– az ülő életmód
– a helytelen étrend
– a magas vérnyomás
– 40 év feletti életkor
– cukorbetegség előfordulása családon belül
– a terhesség során mért magasabb vércukorértékek
– 4500 grammnál nagyobb gyermek születése.

A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam jobban öröklődik, mint az 1-es típusúra való fogékonyság.

Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbetegnél az inzulinhiány nem teljes, hanem részleges, a vércukorszint lassan emelkedik, és emiatt a magas vércukorra jellemző tünetek (szomjúság, sok vizelet, fogyás) kevésbé kifejezettek. A lassabban lefolyás miatt viszont egyéb tünetek jelentkezhetnek.

Sok figyelmeztető jel van, amelyeket figyelembe kell venni, hogy előrelépjünk és változtatni tudjunk:

– bőrviszketés
– fokozott éhezés vagy szomjúság
– sebek lassú gyógyulása
– fáradtság
– látási problémák
– kéz-lábzsibbadás
– hányinger
– homályos látás
– szexuális problémák.

Ez csak néhány a sok figyelmeztető jelzésből, amelyet a test ad, ha veszélyben van. A betegségek – mint például a cukorbetegség – megelőzése akkor kezdődik, amikor erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal. Figyeljünk oda a testünk jelzéseire!

A tünetekkel és tünetekkel kapcsolatos további információkért forduljon orvosához.

 

Felhasznált források:

  • https://www.webmd.com/diabetes/guide/understanding-diabetes-symptoms#1
  • https://www.medicinenet.com/diabetes_symptoms_in_men/article.htm